Orthodontie - Parodontologie Broechem
Parodontoloog regio Ranst/Broechem/Massenhoven
Tandvleesontsteking : Gingivitis / Parodontitis

Ontstaan van tandvleesontsteking en vormen
Er zijn meer dan 6 miljard bacteriën en meer dan 700 soorten bacteriën in onze mond, waarvan en sommige tandvleesontstekingen kunnen veroorzaken. Zo een infectie begint altijd met een omkeerbare fase, waarbij de infectie beperkt is tot het tandvlees. Deze fase wordt gingivitis genoemd. Het wordt gekenmerkt door symptomen zoals gezwollen tandvlees, verhoogde neiging tot bloedingen (spontaan of bij het tandenpoetsen), slechte adem en rode kleur van het tandvlees.
Als de infectie tot diep in het kaakbot rond de tanden reikt, is de schade onomkeerbaar. Dit wordt parodontitis genoemd. De symptomen overlappen grotendeels met die van gingivitis, maar worden de openingen tussen de tanden worden geleidelijk groter waardoor de tanden langer lijken. Deze esthetische gevolgen zijn vaak storend t.h.v. de voortanden. Indien de infectie niet stopt, kan dit leiden tot verhoogde mobiliteit van tanden en uiteindelijk tandverlies.
Hoewel de hoofdoorzaak van ‘tandvleesontsteking tandplaque is, zijn er meerdere beïnvloedende factoren die er een zeer grote impact op kunnen hebben, waaronder netische aanleg, roken, stress, systemische ziektes, enz.
Tandvleesontsteking is vaak niet pijnlijk, waardoor veel gevallen over het hoofd gezien worden. Een tijdige diagnose, al dan niet i.c.m. een heel beperkte ingreep, kan vaak voorkomen dat de infectie verergert. Dit betekent dat in sommige gevallen van een vroege tandvleesinfectie zelfs niet eens de ingreep van een parodontoloog nodig is. Eens het te laat is, kan er weinig meer worden gedaan, behalve de betrokken tanden te verwijderen. Een grote fout is om de infectie te diagnosticeren, maar deze op te volgen in de hoop dat de infectie stabiel blijft. Bijna altijd zal de infectie na verloop van tijd verergeren, wat leidt tot een uitgebreidere behandeling en tegelijkertijd een slechtere uitkomst van ziekte (prognose). De boodschap is dus: liefst voorkomen of ten minste in een vroeg stadium aanpakken!
Leeftijd
Tandvleesontsteking is geen leeftijdsgebonden probleem, aangezien het bij jonge en oudere mensen kan voorkomen. Indien er sprake blijkt te zijn van sommige beïnvloedende factoren (genetica, roken, diabetes, enz. ), kan het ook bij jonge mensen geconstateerd worden. Vaak komen de meest agressieve vormen van de infectie bij jonge mensen voor.
Behandeling
Als het vermoeden bestaat dat een patiënt aan tandvleesinfectie lijdt, moet er eerst een klinisch onderzoek gebeuren. Dergelijk onderzoek wordt gedaan bij de intake-afspraak door de parodontoloog. Tijdens deze afspraak bepaalt men de hoeveelheid van botafbraak en het resterende bot t.h.v. elke tand. Ook wordt er bevestigd of er sprake is van een actieve tandvleesinfectie.
Aan de hand van meerdere factoren wordt de prognose van alle tanden bepaald en vervolgens krijgt u een aantal behandelopties. Als een tand wel te behandelen valt, moet het tandsteen onder het tandvlees (en dus de bacteriën die zich daarin vestigen) worden verwijderd. Er bestaan een aantal methodes om dit doel te bereiken en u zal geïnformeerd worden over de juiste methode in uw geval. De ingreep wordt doorgaans in meerdere sessies (2 tot 4) verricht voor het comfort van de patiënt. De behandeling gebeurt onder lokale anesthesie en is dus pijnloos. Een goede mondhygiëne is cruciaal voor het behalen van goede resultaten. Dus het blijft altijd een teamwerk.
Gingivale recessie (terugtrekkend tandvlees)
Tandvlees kan zich terugtrekken t.h.v. één of meerdere tanden. Echter is dit niet altijd te wijten aan een tandvleesontsteking. Een andere reden is trauma door bijvoorbeeld een verkeerde manier van het poetsen, occlusie (Hoe de boventanden en ondertanden met elkaar contact maken), parafuncties (zoals nagelbijten), piercing, enz. De wetenschappelijke term hiervoor is “gingivale recessie”.
Het tandvlees wordt ondersteund door kaakbeen. Als de tandwortel zichtbaar wordt door gingivale recessie, betekent het dit dat het onderliggende kaakbot reeds achteruitgegaan is. Hoe lager de recessie, hoe meer botafbraak. Ongeveer 70% van de recessies verergert na verloop van tijd en uiteindelijk kan de tand verloren gaan. Bovendien kan de blootgestelde tandwortel gevoeligheidsklachten veroorzaken (bij het poetsen of temperatuur(sverschillen)) .
Soms is het mogelijk om te voorkomen dat de recessie verergert (of de blootliggende wortel grotendeels bedek) door een tandvleesgreffe uit te voeren.Hiervoor wordt een stuk tandvlees van het verhemelte of kunsttandvlees gebruikt. Deze ingreep is ook pijnloos en gebeurt onder lokale verdoving.
Hiervoor is er eerst een afspraak voor een intake noodzakelijk. Afhankelijk van de situatie wordt er bepaald of u baat zou hebben bij een greffe.


VÓÓR NA

