Orthodontie - Parodontologie Broechem

Orthodontist regio Broechem/Ranst/Massenhoven

Orthodontie is een specialisme binnen de tandheelkunde gericht op het optimaliseren van de positionering van tanden en kaken. Hierbij kan men ook de groei en ontwikkeling van de kaken en tanden begeleiden. Orthodontie kan soms medisch noodzakelijk zijn. Een verkeerde stand van tanden en kiezen kan gevolgen hebben zoals slecht kunnen poetsen, schade aan het kaakbot, problemen bij het trekken van tanden en kiezen, enzovoort. In deze gevallen is een orthodontische behandeling therapeutisch, echter kan orthodontie ook voor esthetische doeleinden worden gebruikt. Als de patiënt een esthetisch gebit wenst, moet eerst de stand van de tanden correct zijn. Wanneer de eigen tanden op de correcte plaats staan, is  de glimlach  al veel mooier, zelfs voordat er kronen of facetten aangebracht zijn.

 

 

orthodontie

Opties per leeftijdscategorie

Opties per type beugel

Er bestaan intra-orale en extra-orale beugels. Extra-orale beugels worden af en toe soms aangeraden voor jonge patiënten en zijn vaak verbonden met een intra-oraal stuk. Er zijn ook verschillende soorten intra-orale beugels, maar over het algemeen zijn er twee hoofdcategorieën: vaste en uitneembare hulpmiddelen.

 

 

 

Orthodontist Sint-Niklaas

Vaste beugels of orthodontische blokjes zijn de klassieke manier van orthodontie en blijven de meest voorspelbare methode waarmee men allerlei casussen kan behandelen.

 

Orthodontie Waasland

Uitneembare beugels of aligners zijn doorzichtige mallen die over de tanden worden geplaatst. De patiënt krijgt een set van meerdere mallen die op maat worden gemaakt en elke mal moet enkele dagen worden gedragen. Het voordeel van deze methode is dat orthodontische behandeling onopvallend kan gebeuren. Daarom zijn veel volwassenen geïnteresseerd in deze methode.

 

Uitneembare beugels
aligners
orthodontische behandeling

Hoe zien mijn tanden eruit na orthodontie ?

Ongeacht het type beugel (onzichtbaar of klassiek), wordt er altijd een simulatie gemaakt. Simulaties worden opgesteld aan de hand van de anatomische en klinische beperkingen en uiteraard volgens de wensen van patiënt. Dit maakt het mogelijk om het begin- en het eindpunt van de behandeling te visualiseren en zo de beslissing te vergemakkelijken.

 

Wie kan orthodontie ondergaan ?

Iedereen met gezond tandvlees en gezonde tanden  kan een orthodontische behandeling ondergaan. In sommige gevallen is er een objectieve nood aan orthodontie, bijvoorbeeld:

  • Als de beet helemaal verkeerd is, waardoor de tanden verkeerdelijk belast worden.
  • Als een verkeerde stand van de tanden leidt tot botresorptie en terugtrekkend tandvlees.
  • Als de poetsbaarheid aanzienlijk  belemmerd wordt door de slechte positionering van de tanden.
  • ...

In dergelijke gevallen kan orthodontie geïndiceerd zijn in het belang van de mondgezondheid. Uiteraard kan orthodontie ook uitgevoerd worden voor esthetische doeleinden. Een mooie glimlach is het beste visitekaartje dat je kan hebben!

Moeten alle permanente tanden doorgekomen zijn om met orthodontie te kunnen beginnen ?

Het is gemakkelijker en voorspelbaarder om met orthodontie te starten als alle tanden al aanwezig zijn. Soms is dit echter door verschillende redenen niet mogelijk (bijvoorbeeld een geblokkeerde eruptie door ruimtegebrek). Het is daarom essentieel om het gebit te controleren en indien nodig, te beginnen met orthodontie om de nodige ruimte te creëren die nodig is voor de eruptie van de ingesloten tanden. Hoewel het geen absolute regel is, is de leeftijd van +/- 12 jaar een goed moment om te denken aan orthodontie. Vanzelfsprekend zijn er veel factoren (type malocclusie, groeipatroon, ligging van de niet doorgekomen tanden, enz.) die de timing van de orthodontie bepalen.

 

Kan orthodontie verricht worden bij alle volwassenen ?

Ja, zolang de tanden, het tandvlees en het onderliggende kaakbot (m.a.w. de fundering) gezond zijn.

 Tanden bewegen binnen het kaakbot en tandvlees. Als het tandvlees (en eventueel het kaakbot) ongezond is, is de orthodontische behandeling zelfs gevaarlijk. Uiteraard moeten het tandvlees en kaakbot altijd gezond zijn, met of zonder orthodontie. Dit probleem moet dus worden opgelost voordat de orthodontische behandeling begint.

Als de tanden gaatjes of andere soorten beschadigingen hebben, moeten deze  ook eerst worden behandeld. We raden je aan om eerst je gebit jaarlijks te laten controleren bij je tandarts en, als je gebit gezond blijkt te zijn, een afspraak te maken voor alleen orthodontie.

Hoe begin ik met orthodontie?

U maakt eerst een afspraak voor een intakegesprek. Dit is een algemeen onderzoek om:

a) de gezondheid van uw gebit te checken.

b) te zien wat het probleem is en waar u zich aan stoort.

Tevens krijgt u een aantal behandelopties en de bijbehorende kosten te zien.

Indien u beslist om hiermee verder te gaan, volgt er een bijkomende afspraak voor het verzamelen van extra gegevens. Als alles met de tanden ok goed is, wordt bij de derde afspraak vaak al een beugel geplaatst.

Als bij het eerste bezoek blijkt dat de tanden of het tandvlees niet gezond zijn, krijgt u de nodige informatie hieromtrent. Zodra het gebit weer gezond is, kan de orthodontie beginnen.

Het is zeer belangrijk dat de orthodontie onder de leiding van parodontologie gebeurt. Tandvlees en bot zijn de weefsels waarin de tanden bewegen. Zolang men de regels van parodontologie volgt, kan de orthodontische behandeling op een veilige manier verricht worden. 
Deze jonge dame had 7 tanden verloren in een ongeval. Het was hier onmogelijk om de orthodontie op een correcte wijze te doen zonder parodontale behandelingen: botopbouwprocedure en tandvleesgreffe. Er werd ook gebruik gemaakt van botankers (TAD) om de tanden zo voorspelbaar mogelijk te bewegen. De patiënte werd daarna doorgestuurd naar de tandarts voor het vervangen van de verloren tanden.